Sumeček smažený v pivním těstíčku a panko strouhance

Suroviny

  • 500 g filetů sumečka afrického bez kůže
  • ½ hrnku hladké mouky + na obalení
  • cca 100 ml světlého piva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku panko strouhanky
  • ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • olej na smažení
  • citron

na hráškové pyré:

  • 200 g mraženého hrášku
  • 200 ml smetany
  • ½ lžičky másla
  • 1 lžička másla

Postup přípravy

Filety bez kůže si nakrájejte na středně velké kousky. Z obou stran je důkladně osolte.
Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli, pepře a světlého piva.
Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne středně husté těstíčko.
Mezitím si v hlubší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce, pak hned v těstíčku a nakonec v panko strouhance. Dejte ji hned zvolna smažit na olej dozlatova z obou stran. Nakonec smažené filety zakápněte citronovou šťávou. 
Podávejte s hráškovým pyré, které si připravíte povařením zeleného hrášku ve smetaně s trochou soli. Nakonec hrášek tyčovým mixérem ve smetaně rozmixujte a do horkého pyré zamíchejte lžičku másla. 

tip: panko strouhanku můžete vynechat a připravit rybu jen v pivním těstíčku.